Zo maak je zoekmachine vriendelijk websites

Ondanks het feit dat een website ontworpen moet zijn voor mensen en niet voor zoekrobots, kunt u er wel voor zorgen dat een webpagina of website goed toegankelijk is voor zoekrobots. Dit is prima te combineren met een voor mensen goed leesbare site. Een site die goed toegankelijk is voor zoekrobots is over het algemeen een website die bestaat uit veel tekst elementen, die op een overzichtelijke manier worden weergegeven op de webpagina.

Hier gaat het vaak fout, vooral als het gaat om een website van een bedrijf waar meerdere mensen van diverse afdelingen iets te zeggen hebben over de website. Er spelen diverse verschillende belangen bij diverse afdelingen binnen een bedrijf. Allemaal proberen ze de website optimaal te gebruiken om hun belangen te behartigen. Dit komt vaak niet ten goede van de website van het bedrijf.

Een goede website bestaat dus hoofdzakelijk uit tekst. Nu is het zo dat bijna altijd een bepaalde groep gaat roepen om de website te “verfraaien”, bijvoorbeeld met overdadig flitsend foto materiaal, de meest ingewikkelde flash animaties, of nog erger flash intro’s, muziek, javascript, spelletjes en andere multimedia content. Het zijn vaak de mensen binnen de organisatie die geen verstand hebben van websites die hun stempel gaan drukken op het ontwerp van de website. Als de groep die het voor het zeggen heeft, de groep is die de bovenstaande schreeuwende multimedia wil toepassen, dan heeft u als webmaster een probleem.

In plaatst van mensen te imponeren, zal een traag ladende site die bol staat van allerlei overbodige multimedia content bezoekers laten afhaken. De meeste mensen willen snel de informatie vinden die ze zoeken. Ze geven een website slechts een fractie van een seconde, in die zeer korte tijd beslissen ze of de website hun van nut kan zijn. Is uw website in die tijd nog bezig is met flash animaties te laden dan is men al weg. In dat geval helpt zelfs een nummer 1 positie in een zoekmachine niet meer.

Hoe men precies een website moet ontwerpen die bezoekers aantrekt in plaatst van afschrikt is een vak apart. Daar zou ik makkelijk meerdere boeken over kunnen schrijven. Dit boek gaat hier dus niet al te diep op in. Om een goede positie in de zoekmachines te verkrijgen is een website die is geschreven in schone code zonder al te veel poespas cruciaal. Een in schone code geschreven website doet het ook vaak goed bij bezoekers van uw website, omdat dit betekent dat de website snel laad en de informatie helder en op een overzichtelijke manier te vinden is.

Als de beleidsmakers perse site onvriendelijke elementen op de website willen, dat kunt u proberen op de volgende manier een compromis te bereiken. Probeer hen te overtuigen dat een overzichtelijke website meer oplevert, zowel in de beleving van bezoekers als op het gebied van het hoog eindigen in zoekmachines. Stel voor om voor producten die veel promotie nodig hebben aparte multimedia webpagina’s te maken.

Verwijs op de hoofdsite naar deze flitsende webpagina’s. Zo krijgt u bezoekers op de multimedia webpagina’s die dat ook echt willen en waarderen. Registreer desnoods een aparte pakkende domeinnaam voor de webpagina’s waarop een specifiek product flitsend wordt gepresenteerd. Zo creëert u een win/win situatie voor beide kampen binnen de onderneming. De hoofdwebsite scoort hoog bij bezoekers en in zoekmachines en, specifieke producten (of diensten e.d.)  kunnen met behulp van aparte flitsende sites optimaal gepromoot worden.

Om uw website optimaal te indexeren in de zoekmachines is het dus van belang om geen overbodige code in de website op te nemen. Gebruik dus schone code, schone code moet voldoet aan een bepaalde standaard. Deze standaarden staan uitgebreid beschreven op de W3C website, http://www.w3.org . Deze website is van de organisatie World Wide Web Consortium die zich bezig houd met webstandaarden.

Strip de inhoud van de website van de layout en vermijd direct gebruik van applicatie code. Gebruik voor de opmaak van de tekst HTML, zet alle stijl elementen in een aparte .CSS file, en zet javascript code apart weg in een .js file, plaats deze code dus niet direct in uw website. Zo voorkomt u dat zoekrobots de weg kwijt raken in de code van uw website, en zorgt u ervoor dat zoekmachine spiders uw gehele website correct indexeren en opnemen in de zoekresultaten.

Uiteraard moet een site altijd goed worden weergegeven op alle schermen dus ook op mobiele apparatuur. Zeker nu het aantal zoekopdrachten op mobiele apparatuur hoger is dan zoekopdrachten via desktop. Een site die responsive is gemaakt is daarom een vereiste.

Tip

Mocht u een website laten bouwen, stel dan als eis dat de website voldoet aan de W3C webstandaarden!