Wie gaat linkbuilden ontkomt niet aan Ahrefs

Linkbuilding is nog steeds de belangrijkste SEO factor, ja helaas ook in 2020. Zonder links geen topposities in Google en bereik je helemaal niet et je website.. Het ruilen van links of je site (al dan niet geautomatiseerd) aanmelden op allerlei directories is verleden tijd maar voor de rest is linkbuilding nog steeds een heel actuele ranking factor. Deze old school manier van linkbuilden werkt een hoge positie in Google in een sommige gevallen zelfs flink tegen maar daarom moet je het simpelweg gewoon goed doen en dat is hard werken. Links naar jouw eigen site vanaf populaire websites zorgen nog steeds voor hoge posities in de zoekresultaten van Google.

Het wordt allemaal wel steeds moeilijker en dat betekent dat je populaire site een goede reden moet geven om naar je site te linken. Goede en interessante content op jouw eigen site plaatsen geeft andere sites een goede reden om naar jouw site te verwijzen. Dit kan je natuurlijk ook content marketing of branding noemen maar het gaat uiteindelijk om die link die naar jouw eigen site verwijst.

Google houdt niet zo van de term linkbuilden en heeft het dan ook liever over merk consideratie en over autoriteit zodat je merk een meerwaarde krijgt. Dat zorgt ervoor dat anderen uitzichzelf naar een site gaan linken. Dit gebruikt Google als ranking factor om de positie van een site in de zoekresultaten van Google te bepalen.

Linkbuildingspecialisten gebruiken diverse tools om het linkbuilden te vergemakkelijken en zoveel mogelijk taken te automatiseren. Linkbuilden is namelijk beslist niet gemakkelijk. Linkbuilding tools kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het resultaat door saaie en complexe taken uit handen te nemen. Wat linkbuilden is saai.

Ahrefs helpt je met linkbuilding

Haal gerust de URL’s van een paar webshops door een aantal andere linkbuilding tools. Maar Ahrefs is met afstand de beste tool voor elke SEO professional belast met linkbuilding.

De Google disavow tool biedt voor spam links die reeds geplaatst zijn de oplossing maar zonder Ahrefs komt zoiets als dit nooit aan het licht..

Ahrefs gaat je helpen

Site explorer:

Ahrefs heeft  grote database met triljoenen links opgebouwd en deze database wordt regelmatig voorzien van een update. Het bedrijf claimt zelfs de grootste database te hebben maar enkele concurrenten beweren hetzelfde, ik denk dat Ahrefs gelijk heeft.

Met de site explorer kun je heel snel  backlinks opzoeken en analyseren. Het invoeren van een domein is voldoende om een uitgebreid overzicht te krijgen van links die verwijzen naar de site die je hebt opgegeven. Het dashboard presenteert het backlinkprofiel in een mooi en overzichtelijk geheel en je kunt hier doorklikken naar meer specifieke informatie zodat ook de kwaliteit van de links inzichtelijk wordt.

Ook social media uitingen in relatie tot het backlinkprofiel zijn zichtbaar en meegenomen in de rapportage.

Wie doorklikt vanaf het dashboard kan bijvoorbeeld direct een overzicht krijgen van de alle verwijzende links en het is mogelijk om te filteren op basis van diverse criteria. Alle informatie is te exporteren naar PDF en Excel, handig!

Het belangrijk onderscheid maken van follow en no-follow links

Uiteraard dan je in Ahrefs zien of het gaat om follow en/of no-follow links..Maar er is meer. Ahrefs is niet alleen een linkbuilding tool maar ook een SEO tool. Het stelt je in staat om SEO checks uit te voeren voor sites die je hebt ingevoerd.

De tool geeft op een minimalistisch niveau informatie op gebied van on-page SEO. Er zijn echter andere alternatieven van andere aanbieders beschikbaar die dit veel uitgebreider en beter kunnen doen.Het is wel zo dat SEO mogelijkheden ten opzichte van andere tools beperkt zijn.

Met het gelikte backlinks report ga je nog meer de diepte in dan met de site explorer. Voor iedere pagina  van de site is er nu diverse linkdata beschikbaar die je kunt gebruiken in de onderzoeken die je uitvoert.

Met de domain comparison functionaliteit ben je in staat om verschillende domeinen met elkaar te vergelijken. Zo is het mogelijk om gemakkelijk linkbuildingprofielen te vergelijken van je eigen site ten opzichte van je grootste concurrenten.

Domain comparison laat direct zien welke site het beste scoort voor diverse individuele factoren die van invloed zijn op de kwaliteit van links in je backlinkprofiel.

Zoals eerder gezegd is Ahrefs een onderdeel van SEO tools van derde partijen (zoals

Conclusie:

Ahrefs is een perfecte  linkbuilding tool. Met de flexibele tariefstructuur is het redelijk betaalbaar.. Je kunt het linkbuilden natuurlijk ook overlaten aan de linkbuildingspecialisten maar voor iedereen die dit zelf moet doen is Ahrefs een absoluut een onmisbare tool voor elke SEO professional.