Gebruik van Frames

Sommige sites maken gebruik van frames, dit is eigenlijk een manier om verschillende interne of externe html pagina’s op een pagina weer te geven.

Voorbeeld van een web pagina met frames:

<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Voorbeeld frames</TITLE>
</HEAD>
<FRAMESET ROWS="30%,70%">
  <FRAME SRC="tweede-html-pagina.html">
  <FRAME SRC="derde-html-pagina.html">
</FRAMESET>
</HTML>

In bovenstaand voorbeeld wordt op de pagina met als titel “voorbeeld frames”, nog 2 pagina’s weergegeven, namelijk “tweede-hml-pagina.html” en “derde-html-pagina.html”. De spider van een zoekmachine zal deze webpagina gaan indexeren als 3 losse pagina’s. De pagina waarop tweede-hml-pagina.html en derde-html-pagina.html wordt weergeven zal worden geïndexeerd en “tweede-hml-pagina.html”en “derde-html-pagina.html” worden beide apart geïndexeerd. De feitelijke zichtbare inhoud die de bezoeker ziet op een voor hem enkele pagina, bestaat dus voor een zoekmachine uit 3 delen.

No Frames-tag

In bovenstaand voorbeeld zou eigenlijk nog een no-frames-tag moeten worden opgenomen. Dit is voor browsers die geen frames ondersteunen, de meeste browsers tegenwoordig ondersteunen het gebruik van frames trouwens wel.

Voorbeeld van een web pagina met frames en een no-frames-tag:

<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Voorbeeld Frames</TITLE>
</HEAD>
<FRAMESET COLS=”30%,70%”>
  <FRAME SRC=”tweede-hml-pagina.html”>
  <FRAME SRC=”derde-hml-pagina.html”>
</FRAMESET>
<NOFRAMES>
  Deze tekst wordt getoond als de browser geen frames ondersteunt.
</NOFRAMES>
</HTML>

In de no-frame-tag staat meestal een kort zinnetje met de tekst dat uw browser geen frames ondersteunt. Wanneer een browser geen frames ondersteund dan zal deze tekst verschijnen in een nieuwe pagina. Omdat zoveel browsers tegenwoordig wel frames ondersteunen zal hier doorgaans geen aandacht aan worden besteed.

Toch is het opnemen van de no frames-tag belangrijk. Wanneer de webpagina uit het bovenstaande voorbeeld wordt opgeroepen, dan ziet een internetzoekmachine eigenlijk 3 verschillende pagina’s. Het is dus zeer belangrijk dat de tekst in de no-frames-tag wordt geoptimaliseerd zodat deze relevant is voor de inhoud van de pagina.

Overigens is het spammen van zoektermen binnen de no-frames tag, omdat deze toch door bijna niemand wordt gezien een slecht idee. Dit zal zeker een penalty opleveren van zoekmachines met als resultaat een lagere positie in de zoekresultaten.

Het gebruik van frames roept gemengde reacties op bij velen, sommigen denken dat het gebruik van frames een goede positionering van zoekmachines in de weg staat. Anderen zijn het daar juist weer helemaal niet mee eens. Een site met frames is wel lastiger te optimaliseren en er dient met meer factoren rekening te worden gehouden, zoals het up to date houden van de tekst in de no-frames tag.

Het gebruik van frames in nieuwe sites is af te raden. Gebruikers ervaren een site met frames vaak als hinderlijk. Mocht het gaan om een bestaande site met frames, optimaliseer deze dan en denk aan het opnemen en optimaliseren van de no-frames-tag.